Пари за смет

Таксата за боклука не била смятана правилно. Дискриминационна била.Трябвало да се смени изцяло методиката. Някои от нещата, включени в нея, не били баш свързани със сметта. Като почистването на публични пространства, примерно. И защо ли пък трябва да плащаме да е чисто на обществените места, като може просто да си хвърляме там боклука? Или сами да си правим пъртини. По стълбищата на подлезите – може и пързалки. Но дали този, който се е загрижил, че таксата за сметта от скъпия му имот му е прекалено скъпа, се интресува как ще пресече Цариградско шосе баба Пройна, за да отиде до болницата? Или как ще излязат на улицата лъскавите лимузини на самотниците от палатите. Все тая. Пак моето си е мое и не искам да ми пипат парите, а общото – все някой балък ще се намери да направи нещо.

Днес, по една от телевизиите дадоха пример за имот, в който живеел един човек, ама бил голям и скъп имота, та данъка бил много. Голям разход за него, едничкия. А че има хора, работещи там, които едва ли си носят салфетките от обяда у дома. Или пък тубите от почистващите препарати, окастрените в градината клони … ама не, много била таксата. Само да има начин да се разкара от окосената ливада. Боклука де, не ливадето. Дай да се плаща на обем генериран боклук.

Някой да беше помислил и за панелките и блоковете, в които са напъхани по-голямата част от редовно плащащите си налога хора. Дето има два казана за всички и няма начин да се определи кой колко е хвърлил вътре. Освен ако наредят стотина надписани и овързани с вериги казанчета с катинар. За да няма как комшията да си метне боклука при твоя или байчото с каруцата да го завлачи за скраб. Вместо редиците на паркираните правилно или не, покрай тротоара коли, ще има красиви върволички казанчета. И синджирчета. А като няма начин да се направи това, ще вземат да го направят на глава от стадото, извинете, населението. Ще направят отделна такса, от която да се финансира почистването на улиците и пешеходните зони … може би, ако има някой, наистина загрижен за хората. Като краен резултат – тези, които са плащали малки суми, но са го правели редовно, ще трябва да се бръкнат за повече. Но се разчита, че пак ще го правят. А тези, с големите налози, дето на горките им е непосилно да си ги платят – хем ще намалеят, хем пак няма да ги плащат.

И ние пак ще си останем с боклуците … дето все сами си избираме.

Публикувано на ръбчета и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар